Ontwerp van schoenen

Toen ik nog op het Koninklijk Atheneum van Bouillon-Paliseul zat en naar de academie voor schone kunsten in Vresse ging, kwam op een dag een modestudente mijn moeder in haar naaiatelier om hulp vragen. Deze ontmoeting heeft mijn belangstelling voor de mode gewekt en zorgde voor mijn passie voor het ontwerpen van kledij en accessoires. Ik mocht de ‘afstudeerdefilé’ meemaken en daar vond ik alleen maar bevestiging voor mijn interesse in deze studierichting.

Na mijn toelating aan de hogeschool Ter Kameren volgden vijf intense jaren van onderzoek en hard werken om alle couturetechnieken onder de knie te krijgen. Ik ontwikkelde er mijn creatieve persoonlijkheid, kwam te weten wat ik te vertellen heb en wat mijn persoonlijke bijdrage zou kunnen worden voor de modewereld. Gedurende meerdere zomers heb ik stages gedaan bij verschillende ontwerpers, eerst in de prêt-à-porter, maar later wilde ik vaak vergeten ambachtelijke technieken ontdekken. Omwille van die reden ben ik dan ook twee maanden lang in Parijs in de leer gegaan bij een schoenmaker en vervolgens bij een ontwerper van handgemaakte schoenen. Na deze laatste leerschool besloot ik me in te schrijven aan de stylingschool van Robert Clergerie in Romans-sur-Isère.

De collectie die ik voor mijn masterdiploma aan Ter Kameren heb ontworpen, was deels op de Oudheid geïnspireerd en deels op de elegante eind 19de eeuwse sportkleding. De Amerikaanse conceptstore Opening Ceremony heeft ze opgemerkt en heeft verschillende stukken besteld voor zijn winkels in New York, Los Angeles en Londen.

Door de respons op mijn mastercollectie heb ik een glimp opgevangen van wat mijn levenswerk zou kunnen worden: mijn onderzoek naar het ontwerpen van modeschoenen uitbreiden. Door mijn ervaringen in Parijs en bij Robert Clergerie zie ik mezelf in staat om schoenen te ontwerpen en dit door middel van ambachtelijke technieken die met de tijd zullen verdwijnen. Graag wil ik deze integreren in een artistiek concept.

Met de VOCATIO-beurs zal ik me nog meer kunnen specialiseren in het ontwerpen van schoenen, dat ik als een essentieel deel beschouw van een volledige outfit en zal ik de basis van mijn atelier in België kunnen versterken.

http://www.emmanuellelebas.com/