Het ALCEA Kwartet (met Franziska Deschner, Mélanie Pelé & Suzanne Vermeyen)

Twee Belgen, een Duitse en een Franse, leerden elkaar kennen in de zomer van 2012 tijdens een masterclass gegeven door het Danel Kwartet. Met elk een lange ervaring in het spelen van kamermuziek, beslisten Franziska, Hélène, Mélanie en Suzanne om samen het Alcea Kwartet op te richten.

De eerste viool, Mélanie Pelé, maakte gedurende vier jaar deel uit van het Amôn Kwartet. Deze groep heeft zich gevormd bij grootmeesters van het kwartet onder andere bij het Artemis kwartet.

De tweede viool, Franziska Deschner, schoolde zich in Berlijn en volgt momenteel een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

De altvioliste, Hélène Koerver, studeerde altviool en kamermuziek in Londen en Boston. Hélène speelt momenteel ook met muzikanten als Philippe Graffin, Gary Hoffman en Ivry Gitlis.

Suzanne Vermeyen, celliste bij het Alcea Kwartet, studeerde aan de Conservatoria van Brussel, Lausanne en Antwerpen. In Antwerpen beëindigt ze weldra haar master in de klas van Justus Grimm.

Sinds hun oprichting, bouwen ze de persoonlijkheid van het kwartet op. Ze zetten hun opleiding verder door het bijwonen van masterclasses met befaamde kwartetten (Alban Berg, Danel, Prazak) en krijgen raad van de beste grootmeesters. Ze krijgen onder andere een professionele opleiding bij “Proquartet” in Parijs.

Natuurlijk treedt het Alcea Kwartet ook op:

In oktober 2013 brachten de vier muziekanten de opera “Daleko” van Stéphane Orlando voor kwartetten, elektronische muziek en zangers.

De vier muzikanten bereiden zich momenteel voor op een nieuw evenement dat zal plaats vinden in de zomer van 2014. Mélanie, Franziska, Hélène en Suzanne zijn uitgenodigd op het Europa Festival voor Muziek. Haar artistiek directeur, Guillaume Grignard, nodigde het Alcea Kwartet uit om vaak vergeten
componisten uit de muzikale geschiedenis voor het eerst in de kijker te zetten in België.

De VOCATIO-beurs maakt het mogelijk om meerdere stages te volgen en deel te nemen aan twee wedstrijden. Dit zijn de beste manieren om naambekendheid te verwerven en om de kwaliteit van het kwartet te bevestigen.

*Foto door Triptyque