Portretten van ambachtslieden

Ik, Violette Leblond, heb aardwetenschappen gestudeerd. Ik behaalde mijn masterdiploma in 2007 en reisde nadien gedurende twee jaren door Zuid-Amerika en het Middellandse Zeegebied, waarbij ik me
verdiepte in archeologie en milieu en het fenomeen woofing ervaarde.

In 2009 ging ik in Brussel wonen en volgde ik een opleiding “fotografie” in de Agnès Varda school. Ik studeerde af als fotografe in 2012 en werd voor mijn eindwerk beloond met de prijs van de jury.

De laatste jaren maakte ik een reportage in verschillende centra voor azielzoekers en specialiseerde ik me beetje bij beetje in het maken van portretten die een bepaalde expertise in beeld brengen. Na een lang verblijf bij een vioolbouwer in Oostenrijk, in 2012, besliste ik om een nieuw project te beginnen waarbij ik portretten zou maken van ambachtslui die specifieke voorouderlijke technieken hanteren.

In 2012 nam ik deel aan de tentoonstelling “Untilted” in Tour en Taxis in Brussel. Tijdens mijn studies werd ik vooral geanimeerd door de werken van Auguste Sanders. In 2011 werd ik dan weer geïnspireerd door verscheinde portretten gemaakt van Albaniërs tussen 1858 en 1945. Daarbij werd ik vooral geïntrigeerd door de bijzonderheid die wordt weergegeven in deze protretten, maar ook door de kitscherigheid van de compositie van deze foto’s.

Met mijn project wil ik als fotografe beide ervaringen herenigen. Sinds de zomer van 2012 heb ik het idee om verschillende ambachstlieden met een voorouderlijk beroep, gelinkt aan het verhaal van een bepaalde streek, te fotograferen. Graag wil ik een serie foto’s ontwikkelen van personen die een ambacht uitoefenen op niet-industrieel niveau, waarvan de expertise en techniek na vele generaties altijd dezelfde is gebleven.

Beurs geschonken door LHOIST GROUP