Cédric
Pilatte
“Het verlangen om de grenzen van je kennis te verleggen is een krachtige en unieke bron van motivatie.”
Cédric Pilatte, doctoraatsstudent aan de universiteit van Oxford, heeft een passie voor wiskunde. Dit vakgebied, vaak gezien als onpopulair en ontoegankelijk bij jongeren, heeft echter veel te bieden. Verkennen en delen: dat zijn de sleutelwoorden van zijn project dat door VOCATIO ondersteund wordt!
Een jeugdige passie
Aan het begin van het middelbaar werd Cédric verliefd op wiskunde. In het bijzonder op de problemen die in de Olympiades werden voorgesteld. “Voor mij betekenden deze een frisse wind, een nieuwe wereld die beheerst wordt door redenering en ideeën. Ik dacht er na school vaak over na, gemotiveerd door de zin in een uitdaging en het opwindende gevoel om de oplossing voor een moeilijk probleem te vinden - hetzelfde gevoel dat me vandaag drijft in mijn onderzoek.”
Onderzoek is spannend
De toekenning van de VOCATIO-beurs geeft Cédric een beslissende bijkomende steun voor zijn onderzoek: “Het probleem waar ik op dit moment aan werk, houdt verband met het gevaar dat kwantumcomputers (het equivalent van klassieke computers, maar die hun berekeningen rechtstreeks zouden uitvoeren met behulp van de wetten van de kwantumfysica en, aan de basis, de wet van superpositie van kwantumtoestanden, nvdr) zouden kunnen betekenen voor de veiligheid van onze computersystemen.”
Vooruitgang in fundamentele wiskunde maakt het mogelijk om vooruitgang te boeken op veel andere gebieden, door de instrumenten te verschaffen die nodig zijn voor belangrijke nieuwe ontdekkingen. En er valt nog zoveel te onderzoeken! “Voor mij is wiskunde een prachtig berglandschap dat zich oneindig uitstrekt. Elke dag en al duizenden jaren lang verkennen onderzoekers van over de hele wereld het stukje bij beetje. Er zijn zoveel fascinerende open problemen, deze bergen aan de horizon die niemand ooit heeft kunnen beklimmen. Ik maak deel uit van een grote gemeenschap die staat te popelen om om plaatsen te komen, die nog nooit werden bereikt. Elke veroverde top onthult een nieuwe, onbekende bergketen.”
Een voorliefde voor delen
Naast onderzoek wil Cédrics ook zijn passie delen voor een vaak onpopulair vakgebied bij jongeren: “Ik wil iedereen laten proeven van de fascinerende kant van wiskunde, ver weg van vooropgezette ideeën. Ik begeleid meer bepaald gevorderde wiskunde trainingssessies voor jonge Belgen die willen deelnemen aan de Internationale Olympiades. Ik geef lezingen voor het grote publiek in een aantal landen, evenals presentaties en workshops in universiteiten en middelbare scholen.”
De beurs zal hem in staat stellen om een breder publiek bewust te maken van de schoonheid en het belang van wiskunde: “Ik zal regelmatig naar België terugkomen om allerlei evenementen te organiseren om mijn passie voor wiskunde door te geven. Op die manier hoop ik de nieuwsgierigheid van het grote publiek te blijven wekken, kwalitatief wiskundeonderwijs in België te promoten en misschien de jongere generatie warm maken voor wiskunde.”