The Theatre of our minds, Room#

Op 5 mei 2009 ben ik 19 jaar oud en student aan de Vrije Universiteit Brussel. Na een treinrit van Etterbeek terug naar Vilvoorde, word ik tijdens de fietstocht van het station naar m’n woonplaats gegrepen door een kleine bestelwagen.

Twee hersenbloedingen, een schedelbreuk en een gebarsten nekwervel veranderen mijn leven ingrijpend. Door de enorme klap kan ik me niets meer herinneren van de dag van de aanrijding en de weken nadien. Mijn reconstructie van dat ongeluk bestaat enkel uit de orale beschrijvingen van anderen.

Na mijn coma verkeer ik voor twee weken in een toestand waarbij mijn korte termijngeheugen, logica en fijne motoriek volledig zoek zijn. Bovendien heb ik last van “afasie”, een taalstoornis waarbij je de naam van allerlei dingen vergeet. Deze periode heeft een grote impact in de zoektocht naar mijn artistieke taal. De tijd, de perceptie van de tijd en vooral de reconstructie ervan houden me dagelijks bezig.

Wanneer ik beslis de studie Radio aan het RITS in Brussel te volgen, ontdek ik de mogelijkheden die de stem heeft om zeer specifieke mentale constructies te genereren in situaties waar de luisteraar geconcentreerd kan luisteren.

In mijn queeste naar vormen waarbij ik de tijd en de reconstructie van de tijd probeer te vatten, kom ik tijdens mijn studie ArtScience in Den Haag uiteindelijk op een eigen hybride vorm die tussen performance, geluidskunst, inbeelding, radio, installatiekunst en literatuur ligt.

Ik ben met mijn serie interactieve inbeeldcomposities Room #, waarbij Room A de eerste was, tot een vorm gekomen waar ik een correlatie leg tussen de mentale simulaties van mijn publiek en de kamer waarin ze staan. Bij elke beweging in de kamer gaan de bezoekers naar een andere ‘mentale’ kamer. Het vergt engagement en het doet iets met ze.

Ik ga me nu verder focussen op de ontwikkelingen van Room # omdat het lijkt dat ik na lang zoeken een geschikte vorm heb gevonden, die heel wat mogelijkheden biedt om verder te exploiteren.

Met een beurs en veel steun van VOCATIO kan ik mij in de nabije toekomst volledig op mijn project storten.

http://www.roelheremans.com/