Taalonderzoek in Iran

Mijn passie voor antieke culturen is gegroeid uit de vele reizen doorheen het Middellandse Zeegebied waarop mijn ouders me jaarlijks meenamen.

Tijdens mijn universitaire studies Oude Geschiedenis verschoof mijn aandacht geleidelijk van de Klassieke culturen naar de Mesopotamische beschaving, waardoor ik me uiteindelijk specialiseerde in de vroeg Iraanse geschiedenis. Als Elamologe bestudeer ik de antieke taal en cultuur van het koninkrijk Elam dat zich in de Oudheid geografisch situeerde langs de Perzische Golf in de provincies Khuzestan en Fars van het huidige Iran. Het rijk vormde zich in het 4de millennium v. Chr. en ging uiteindelijk ten onder aan de territoriale expansie van de Perzen (ca. 521 v. Chr.). De Elamitische taal is geschreven op spijkerschrifttabletten en nog niet volledig ontcijferd. Mijn doctoraatsonderzoek concentreert zich dan ook vooral op de politieke ondergang van het Elamitische koninkrijk en de late evolutie van de Elamitische taal en het schrift (1ste millennium v. Chr.).

Aangezien de meeste Iraanse Elamologen en archeologen hun wetenschappelijke publicaties in het Farsi schrijven, blijft een deel van de onderzoekresultaten ontoegankelijk voor mij. Daarom zou ik na jaren van intensief onderzoek over de vroege Iraanse geschiedenis dan ook graag het modern Perzisch of het zogenaamde Farsi willen leren. Concreet betekent dit dat ik door het leren van de Perzische taal, het recente veldonderzoek en bijhorende opgravingsrapporten van Iraanse collega’s zal kunnen lezen, bestuderen en integreren in mijn onderzoek.

Dankzij een VOCATIO-beurs kan ik nu zes intensieve taalcursussen modern Perzisch gaan volgen aan het taleninstituut van de universiteit van Teheran (Iran). Het feit dat ik na deze lessenreeksen het Farsi goed zal beheersen, maakt dat ik mijn eigen historisch onderzoek over Elam op een hoger niveau zal kunnen uitbouwen. Door mijn verblijf in Teheran krijg ik eveneens de kans om de Iraanse cultuur van dichtbij op te snuiven en het culturele erfgoed verbonden aan mijn wetenschappelijk onderzoek (zoals Susa, Persepolis, Malamir, Bisitun) te bezoeken.

Beurs geschonken door BARON EN BARONES PHILIPPSON.