Lichtdesign: klaarheid brengen in licht

Ik heb een passie voor licht. Het fenomeen fascineert me, omdat het niet tastbaar en toch zichtbaar is. Van die passie heb ik bewust mijn beroep gemaakt. Als lichtontwerpster voel ik me thuis in het dynamische karakter van creativiteit, waarbij mensgericht ontwerpen centraal staat. Mijn intentie is om actief bij te dragen tot de theoretische basis en de ontwikkeling van het beroep van lichtdesigner.
Door onderzoek tracht ik te begrijpen hoe licht in al zijn aspecten (zoals schaduw) tot onze waarneming bijdraagt. Hoe beïnvloedt licht onze perceptie, onze stemming, onze productiviteit en onze levenskwaliteit? Die vragen rijzen ook op maatschappelijk vlak. Kunstlicht heeft in de voorbije eeuw een enorme economische en technologische vooruitgang teweeggebracht. Zowel kunst- als daglicht hebben onmiskenbaar een grote impact op onze samenleving en op onze portemonnee, op ons ecosysteem en op onze gezondheid.

Mijn doel is de verlichting in de geürbaniseerde samenleving te verbeteren. Lichtontwerp is tot vandaag evenwel voorbehouden gebleven voor een elite en voor commerciële giganten. Daar wil ik met mijn project verandering in brengen door lichtplanning toegankelijker te maken. Via workshops en lezingen wil ik de kennis over licht ruimer verspreiden. Door zowel uitleg te geven als te inspireren wil ik onze leefwereld aangenamer en efficiënter maken. De financiële en morele steun van VOCATIO zal bijdragen tot de verdere ontwikkeling van mijn passie en de stimulering van mijn project.

Sabine De Schutter is “Young lighter of the Year 2012”.

www.sabinedeschutter.com

De laureaten van dit jaar