Poppenspel

Als klein kind genoot ik er al van om naar verhalen te luisteren en ik wilde er zelf ook graag aan anderen kunnen vertellen. Na mijn studies in de Germaanse taal- en letterkunde ben ik voor mijn oude droom gegaan: van toneelspelen mijn beroep maken. Zodra mijn opleiding in dramatische expressie aan het IAD achter de rug was, heb ik mijn eigen toneelgezelschap opgericht: What’s Up?!. Met hen heb ik een eerste eigen voorstelling gemaakt, die ik zelf geschreven en geregisseerd heb, waarin ik acteurs met manshoge poppen liet samenspelen. Om dat te kunnen doen, moest ik me in het poppenspel bekwamen, en zo heb ik dus dat fantastische instrument ontdekt. De pop is immers een verbazingwekkende partner voor de toneelacteur: ze lijkt niet bezield, maar wanneer ze tot leven komt, kan ze emotioneel verwarren en zeer krachtig overkomen.

Momenteel werk ik als actrice-poppenspeelster voor toneelgezelschappen voor volwassenen of voor jongeren, die eveneens met poppen werken. Samen met mijn vaste scenograaf geef ik workshops aan adolescenten over het maken van en spelen met poppen, zodat ze hun expressiekracht en hun creativiteit kunnen botvieren.

Graag wil ik doorgaan als toneelregisseur, om de complementariteit tussen de acteur en de pop verder te verkennen. Voor de komende jaren heb ik al verschillende voorstellingen op stapel staan. Met de VOCATIO-beurs wil ik ze realiseren en mijn gezelschap uitbouwen, workshops organiseren met acteurs-poppenspelers rond nieuwe soorten poppen, plastische experimenten ondernemen met professionele scenografen en een uitwisselingsplatform opzetten in de vorm van workshops met gerenommeerde poppenspelers.

http://www.compagniewhatsup.be/

De laureaten van dit jaar